Mountain lion breekt je mac.

Pas op voor de Mountain Lion!

Mountain lion klonk voor mij als een fantastische upgrade. De nieuwe IOS is inderdaad een mooie update voor je mac. Maar niet voor je internet connectie! Althans in sommige gevallen…

In juni heb ik een macbook air aangeschaft. Gezien ik  een gratis upgrade kreeg voor Mountain Lion en die machine het toch wel aankon leek het mij geen kwaad om te upgraden. Ik heb het gedownload, geïnstalleerd en toen begon ellende.

Geen zorgen, deze problemen heb je “waarschijnlijk” alleen als je internet afneemt van KPN en een Experia box als router gebruikt. 

Symptomen: 

- Prima verbinding met wifi netwerk.

- Geen toegang tot internetpagina’s

- Geen internettoegang voor geïnstalleerde apps.

Na 10 minuten met Apple care aan de telefoon te hebben gehangen konden ze me vertellen dat er problemen zijn met Mountain Lion en de Experia box van KPN. Ze krijgen veel dezelfde foutmeldingen binnen en ze zijn bezig met een oplossing. Zodra ik deze in mijn e-mail box ontvang zal ik deze post natuurlijk updaten. Maar voor nu blijkt er een work-around te zijn.

Bijwerkingen:

- Iets trager internet

- Problemen met audio en video streamen 

Als je ‘ alt ‘ klikt op je wifi icoon boven in je scherm zie je wat voor een ” Phy Mode” je gebruikt. Standaard is dat als 802.11 n. Hoewel dit de vernieuwde mode is moet je deze terug schakelen naar de oude mode. 802.11 g, om de zooi weer draaiende te krijgen. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen.

1. Ga naar http://192.168.2.254/ – en login met je KPN gegevens. ( Standaard is de username: KPN  en het Password: [leeglaten])

2. klik op Network en vervolgens op Wlan. Je komt dat bij onderstaand scherm uit.

3. Verander je settings naar 802.11g only

4. kies een kanaal. <– Geen auto!

5. Vink ” enable WMM QoS”  weg.

6. Submit.

Inmiddels doet hij het ook weer op mijn macbook air en op mijn lion! Niet optimaal omdat je je G netwerk gebruikt, maar goed laten we hopen dat KPN het snel oplost. Mocht het niet lukken of heb je andere oplossingen? Laat het even weten in de comments.

 

 • Codekloppr

  Kpn sucks… Op kantoor ook geswitcht naar upc omdat ik niet eens op ftp kon werken… Staat natuurlijk los van dit probleem.

 • Digilike

  Doet het niet :(

 • Digilike

  Doet het dus niet. Ik heb trouwens een Airport Extreme achter de Experiabox hangen en de WLAN functie van de Experiabox uitgezet, zodat alles via Airport Extreme loopt. Airport Extreme in de brugfunctie. Tot voor ML liep alles als een trein.

 • Digilike

  Het lijkt wel spammen wat ik hier doe, excuses ;-) Het is nu wel gelukt! Met de work-around en daarna met de netwerk assistent. Die heb ik rechtstreeks contact laten maken met de experiabox. Toen liep het wel. Top! Ik ga nu ML nu ook op de iMac installeren.

  • http://www.internetmannen.nl Onderzoeker

   Thanks Digilike voor je input. Andere die ook een airport extreme achter de experiabox hebben hangen weten nu ook wat te doen!! :D

   • Digilike

    Graag gedaan! De WLAN functie van de Experiabox had ik daarbij trouwens aangezet. Het blijkt dat wifi het nu ook op het b/g/n netwerk blijft doen. En ook met WWM QoS ingeschakeld. Ik heb dat ook weer geprobeerd, omdat dat toch sneller is dan alleen het g-netwerk. Tot nu toe blijft het goed gaan :D

 • Frankderooijfdr

  Ik heb ook zo’n dom modem. Probleem is te omzeilen door een extra accespunt aan je netwerk te koppelen van bijvoorbeeld Linksys. Voordeel is dan dat je signaalsterkte dan ook stukken beter is. Ik had al zo’n AP omdat de experiabox in de meterkast staat en niet door 2 lagen beton heen gaat. De linksys AP doet dit ook probleemloos. Kost we wat euro maar scheelt veel frustraties.

  • Digilike

   Perfecte oplossing! Door mijn Aiport Exteme met de experiabox te verbinden via een homeplug van Devolo, kan de AE gewoon in de kamer staan. Voorheen stond die in de meterkast. Het signaal is nu subliem!

 • Roelofk

  Hoi,

  Top deze workaround, werkt als een trein voor mijn macbook air.

  @8e48321f43ac162f88d518fd9b86ab2a:disqus  ik heb ook nog een Airport, dus je kan gewoon de wlan functie van de kon experiabox uitzetten en dan de airport in brugmodus om die de wlan te laten doen, heb je daar toevallig wat instructies voor?

  • Digilike

   Hoi Roelof, bedoel je instructies voor de experiabox om die functie uit te zetten of om de airport express in de brugmodus te zetten? Voor de experiabox log je in op http://192.168.2.254/ zoals boven in de workaround beschreven is. Uitzetten doe ik via de optie WLAN en dan verschijnt er bovenin de mogelijkheid WLAN function. Die kun je daar op off/on zetten. Ik heb die nu dus wel op on staan.

   Voor de airport express start je het airport configuratieprogramma op je Mac. In het schermpje dat dan opstart klik je dubbel op de airport express. Kies daarna voor ‘wijzig’. Er verschijnen nu menu opties. Aan de bovenkant kies je voor netwerk. En daarna voor routermodus. Daar selecteer je de optie Uitgeschakeld (brugmodus).

 • Gommersk

  Heb hetzelfde probleem. Zojuist contact gehad met KPN en dit is het antwoord:

  ‘ Wanneer er zich problemen voordoen met betrekking tot het streamen, nadat u de update heeft gedaan, kan KPN u hierbij niet verder ondersteunen. Er bestaat een mogelijkheid dat KPN dit te zijner tijd zal updaten of dat dit door Apple wordt geupdate. Ik adviseer u contact op te nemen met de leverancier, in dit geval, Apple.Het lijkt er dus op dat KPN naar Apple wijst om dit op te lossen… Gaan ze dit doen?

  • http://www.internetmannen.nl Onderzoeker

   Ik had Apple gebeld en verwezen mij dus door naar KPN. Werkt de bovenstaande work-around niet voor jou? ik denk dat dit je snelste oplossing is namelijk… 

 • Annie

  Hoe kan ik dit doen als username KPN en password leeglaten niet werkt? Ik heb zelf nooit een wachtwoord veranderd ervoor.

 • Annie

  Helaas werkte dit niet bij mij. Maar wat wel werkte was de beveiliging iets omlaag schroeven (van wpa2 naar wpa). En heb de bandbreedte op 40 mh gezet. Nu werkt wifi ook weer en heb ik hem niet op g hoeven zetten. Groeten

 • iPasqualito

  10.8.1 lost het wifi probleem voor mij op, ik heb de experia box weer op N staan :)

 • peter

  Nou ik was behoorlijk in de shit met de nieuwe mountain lion. Om de haverklap liep het systeem vast op spotify safari of word….
  de instellingen van mijn KPN modem wijzigen werkte niet. dus die heb ik terug gezet naar de oude instellingen.
  Na 4 keer een halve avond met apple support bellen was hun oplossing even simpel als schandalig:
  wis he hele harde schijf en installeer je hele pc opnieuw… en oh ja doe wel ff een back-up maken anders ben je alles kwijt…. (ff 400 gig backuppen??? dat krijg ik niet op mijn usb stick hoor!)
  oh en dan alle programma’s handmatig een voor een herinstalleren en dan testen….. ja daag!

  Na drie avonden wissen en ruimte maken op mijn externe schijf uiteindelijk de hele mik mak opnieuw erop gezet. Nu lijkt het te werken (al een uur!) tja je moet wat
  Ik hoop dat de puma zich nu rustig houdt!

  • Digilike

   Ik wil je niet teleurstellen, maar het had veel eenvoudiger gekund. Bij mij werkte ML ook niet lekker op de MacBook. Bepaalde internetpagina’s laadden niet helemaal óf heel traag. Ik zag ergens een tip, waarin werd uitgelegd dat je de computer opnieuw moest starten. En tijdens het starten druk je op appeltje + R. Niet lang daarna krijg je een scherm waarin je o.a. ervoor kunt kiezen om ML opnieuw te downloaden en te installeren. Zorg er wel voor dat je op dat moment (bedraad) internet hebt! Ik heb hiervoor gekozen. ML is opnieuw geïnstalleerd op deze wijze, zonder verlies van enige data!