title

Tutorial: SSD in een 27″ i7 iMac 2010 op de Internetmannen MacGyver manier

Nadat ik mijn Mac mini en MacBook Pro vorig jaar heb voorzien van een Solid State Drive was het nu tijd om een SSD in de 27″ iMac te plaatsen. Omdat ik de iMac hoofdzakelijk als thuis-pc gebruik staan hier veel grote media bestanden op. Daarom heb ik besloten om de standaard hardeschijf van 2TB erin te laten zitten en de SSD erbij te plaatsen. Nu kan ik Mac OSX Lion en alle Applicaties van de SSD runnen en de rest op de originele HDD laten staan. Ben je op zoek naar een tutorial voor SSD in je MacBook, check dan deze gids door onze Codeklopper

Ombouw methodes

Er zijn verschillende tutorials te vinden met betrekking tot de inbouw van een Solid State Drive in een iMac.

 • De bestaande hardeschijf vervangen door een SSD in een daarbij behorende bracket. (daarbij verlies je de harddisk)
 • De dvd-speler met een optibay vervangen voor een SSD (daarbij verlies je dus de optische speler)
 • De SSD op de officiele Apple manier erbij plaatsen in een daarvoor bestemde bracket en bijbehorende kabelboom (veel werk en dure onderdelen).

Ik heb voor geen van deze methodes gekozen, maar “de Internetmannen MacGyver duct-tape manier!“. Je behoudt je dvd-speler en huidige harddisk en hebt alleen een simpele Y kabel en SATA kabel nodig en wat duct-tape + de inbouw is een stuk makkelijker. Totale kosten aan materiaal 10,- Euro via Ebay plus de kosten voor je SSD uiteraard. Duidelijk dat ik voor deze manier heb gekozen dus :)

De belangrijkste onderdelen

 • Serial ATA kabel met linkse hoek
 • Serial ATA Y stroom split kabel
 • Een SSD Natuurlijk (Ik heb gekozen voor de Crucial M4 vanwege de prestaties en zeer goede betrouwbaarheid)

Lees ook: Crucial m4: koning onder de ssd’s (Tweakers.net)

Benodigdheden aan werkspul

 • Duct-tape / dubbelzijdig plakband
 • T10 Torx schroevendraaier
 • Kruiskop / Philips schroevendraaier
 • Twee dikke paperclips (of iets vergelijkbaars om de monitor eruit te liften)
 • Een pincet
 • Een zuignap (TomTom zuignap is meer dan zat)
 • Een busje lucht / Air duster en een microvezeldoekje om het beeldscherm stofvrij terug te zetten

Het echte werk

Ik neem aan dat je er een beetje verstand en gevoel van hebt om het een en ander uit elkaar te schroeven. Als je bij een los zittend schroefje al iemand anders erbij haalt zou ik hier niet zelf aan beginnen. Nog een goede tip: Ga niet te gehaast aan het werk, want je weet: haastige spoed is zelden goed!

Stap 1: Draai met een kruiskop schroevendraaier het geheugenbank klepje onderaan de iMac open en berg deze op (3 schroefjes in totaal). De schroefjes kunnen er niet makkelijk uitvallen omdat deze met een ringetje bevestigd zitten aan het plaatje.

Stap 2: Glasplaat eraf halen. Dit lijkt best eng als je het nog nooit gedaan hebt maar dat valt reuze mee. Let niet op die Apple tutorials waar ze met 2 grote speciale zuignappen aan de slag gaan. Als je met 1 TomTom zuignap de glasplaat in een hoekje een klein beetje eraf trekt komt de rest vanzelf. Je kunt hem er zo af tillen. Omdat de glasplaat met magneetjes bevestigd is hoef je niks te schroeven.

De iMac zonder glasplaat

De iMac zonder glasplaat

Stap 3: Beeldscherm eruit halen. Valt ook reuze mee. Het scherm zit met 8 T10 Torx schroeven vast. Met behulp van een pincet kun je ze er makkelijk uit tillen nadat je ze hebt losgedraaid. Nadat alle 8 de schroeven eruit zijn kun je het scherm rustig aan de bovenkant (net boven de magneten aan de linker en rechterboven zijde) optillen met behulp van 2 paperclips. Trek niet gelijk het scherm eruit, er zit een kleine connector achter die eerst los geklikt moet worden. Hiervoor kun je ook de pincet gebruiken als je grote handen hebt. Na deze kleine connector zijn er nog 3 andere die je eruit moet trekken, hiervoor kun je het scherm wel een stuk hoger optillen. In totaal moet je dus 4 kabels tussen het beeldscherm en het logic board lostrekken. Hierna kun je het beeldscherm eruit tillen en op een veilige plek opbergen. Onthoud wel waar de connectors in moeten of schrijf het even op. Het zijn allemaal verschillende dus eigenlijk kun je ze niet verkeerd aansluiten.

de 27" iMac zonder beeldscherm

de 27" iMac zonder beeldscherm

Stap 4 (zie foto onder): Hardeschijf eruit halen: Deze zit bevestigd met 2 schroefjes, daarna kun je hem er heel simpel uit liften. Er zijn 3 connectoren die je los moet halen: stroom, sata en temperatuur sensor. Deze kun je heel simpel lostrekken en later weer vastklikken (vergeet de temp sensor kabel niet anders krijg je zoemende fans denk ik).

Stap 5 (zie foto onder): DVD-speler eruit halen: Ook heel erg simpel doormiddel van 4 schroefjes losdraaien en 1 sata/stroom kabel eruit trekken. Temp sensor kabeltje zit op de drive geplakt en heb ik er gewoon op laten zitten. Je kunt de drive gewoon even op de brede voorkant van de mac leggen zodat je wat meer ruimte hebt.

Stap 6 (zie foto onder): Boven de DVD-Speler zit een FAN, deze heb ik er voor het gemak ook even uit gehaald. Bevestigd met 1 schroefje. Kabeltje hoeft niet los, je kunt de fan gewoon even opzij leggen.

Stap 7 (zie foto onder): Het logic board losschroeven. Er zitten 2 korte en een aantal lange schroeven in die je los moet draaien (zie foto). Let op dat je deze schroeven goed uit elkaar houd omdat er verschillende worden gebruikt. De lange schroeven zijn ook verschillend. Als je deze allemaal eruit hebt kun je het logic board rustig optillen en kantelen via de 2 heatsinks linksonder en rechtsboven. Ik heb voor de rest helemaal geen andere kabels of connectors losgetrokken. Met een beetje handigheid kun je de SATA kabel met linkse hoek er met een plat voorwerp er zo inklikken (volg gewoon de sata kabel van de huidige harddisk en dvd drive). Daarna nog de Y splitter voor de stroom op de kabel die van de hardeschijf is vrijgekomen waardoor je 2 nieuwe stroom aansluitingen creëert.

Legenda 27 iMac SSD inbouw

Legenda 27 iMac SSD inbouw

Stap 8: De SSD erin zetten, kabels een beetje slim ordenen en dichtschroeven. Ik heb de SSD bevestigd met 2 stripjes dubbelzijdig plakband aan de onderkant en 2 strookjes duct-tape er overheen. Volgens mij laat dit niet meer zo snel los.

Als de SSD eenmaal op zijn plaats zit kun je alles weer aansluiten (stroom en sata op de SSD, en stroom, sata en temp sensor op de harde schijf). Daarna het logic board weer vast schroeven. Ten slotte kun je de dvd-speler terug zetten. Zorg ervoor dat de kabels die naar de SSD lopen naast elkaar liggen en niet over elkaar heen, anders komt je dvd-drive te hoog te liggen. Fan terug erin schroeven, harde schijf vastschroeven. Beeldscherm terug zetten, goed schoonblazen met een air duster flesje, glasplaat erop en klaar. Ow ja, vergeet het geheugenklepje aan de onderkant niet :)

Even Mac OSX Lion opnieuw installeren en je hebt als het goed is een uber snelle iMac!

iMac 27 i7 SSD Mac OS X Lion Installatie

iMac 27 i7 SSD Mac OS X Lion Installatie

Als iemand nog suggesties, vragen of opmerkingen heeft. Drop ze hieronder!

 • Jan Sybers

  zou dat ook lukken in een 21″ Imac van de laatste generatie?

  • Anonymous

   Dit moet ook werken in de nieuwste iMac modellen omdat daar ook rekening is gehouden met het bijplaatsen van een SSD. Oudere modellen zal lastiger zijn waarschijnlijk, tenzij je je optibay of hdd helemaal wilt vervangen.

   • Sieme

    Ik heb een iMac oktober 2009, kan ik hier voor ook dezelfde (boven omschreven) kabels gebruiken?

   • muratje

    Volgens deze tekst zul je de harde schijf moeten vervangen omdat je niet een “extra” poort vrij hebt waar je hem als 2e schijf op kunt aansluiten (dit is in het 2010 model wel het geval). Of je zult je optical drive eruit moeten slopen (zie video) :)

    All “Late 2009″ iMac models — the iMac “Core 2 Duo” 3.06 21.5″, “Core 2 Duo” 3.06 27″, and “Core i5″ 2.66 27″ — and all “Mid-2010″ models — the iMac “Core i3″ 3.06 21.5″, “Core i3″ 3.2 21.5″, “Core i3″ 3.2 27″ and “Core i5″ 2.8 27″ — have a 3 Gb/s SATA 2.0 connector for a 3.5″ hard drive. The 27-Inch “Mid-2010″ models — the iMac “Core i3″ 3.2 27″ and “Core i5″ 2.8 27″ — also have an extra 3 Gb/s SATA 2.0 connector and power for the optional 2.5″ SSD (in addition to 3 Gb/s Serial ATA 2.0 connectors for the hard drive and optical drive).

   • Erik

    Bij mij is de LCD connector afgebroken bij deze operatie, De kabel is heel kort en je hebt maar weinig ruimte om deze los te maken. Wees gewaarschuwt, het heeft een hoop geld gekost om er een nieuwe connector op te laten zetten.
    Ik had er een 500Gb van Crucial in gezet, deze heeft het na 3 maanden begeven. Nu durf ik hem eigenlijk niet meer open te maken.

 • Ouchini

  Mooie how to. Ik heb er al een paar gelezen maar na het lezen van deze beschrijving ga ik er toch over denken het zelf te gaan doen. Ik heb wel een 27″ mid 2011 model. Gaat deze how to ook op voor dit model. Het zal toch niet veel afwijken.

 • Robin Broekhuis

  Deze handleiding geldt ook voor de 2011 modellen. Zelf heb ik ook een SSD ingebouwd met behulp van een bracket, maar deze manier kan ook.

  • Anonymous

   Volgens mij is het wel meer werk om hem met bracket erin te plaatsen (je moet veel meer losschroeven geloof ik). Daarnaast ben je meer geld kwijt aan onderdelen en de hele kabelboom moet vervangen worden. Voordeel is dat het dan wel op “de Apple” manier is ingebouwd :)

 • Ouchini

  Misschien een domme vraag maar waar koop je die kabels. Ik heb moeite ze te vinden.

 • Anonymous
 • Rachid

  Is dit ook mogelijk in een macbook pro 13 inch?

  • muratje

   Waarschijnlijk moet je dan wel de hardeschijf of dvd-speler eruit halen omdat je anders geen ruimte hebt.

   • Rachid

    Yess, ik heb allemaal uitgezocht. De DVD-speler ga ik een externe van maken

   • Rachid

    Draai je nu op zowel de SSD als de HDD de OS X? als het ware heb je nu dan 2 macs in 1?

 • Bob van Asselt

  Ziet er goed uit!! Ga ik binnenkort ook zeker doen, heb ook een Imac 27 medio 2010 alleen een i3. Dat maakt toch niet zoveel uit? Gr. Bob

 • Renem

  Heb net een medio 2011 Mac 27 inch omgebouwd. Hier is de SATA connector anders (denk ik) dan van het voorbeeld. Er zit een bredere connector op het MB waar officieel een SATA+ stroom in past. Gelukkig past een losse SATA kabel ook, maar dat is even prutsen. Het is mij allemaal gelukt, maar door deze connector wel even geschrokken. Je Mac ligt helemaal open en dan past het niet? Gelukkig wel! Dank voor de instructies.

 • Rolf van Koppen

  Wanneer heb je tijd om die van mij om te bouwen? tegen vergoeding uiteraard.
  Gr Rolf