Mac book pro Thunderbolt

Wat is Thunderbolt?

Als internetman is het je vast niet ontgaan dat de nieuwe MacBook Pro’s op de markt zijn gekomen. Nu hebben de mannen van Apple het over allemaal fancy “nieuwe” dingen zoals de Facetime HD camera, maar ik als videoguy was vooral nieuwsgierig naar Thunderbolt.

Ik had er een tijdje geleden al wat over gehoord, dit zou namelijk de standaard worden en het zou Firewire en USB de wereld uit helpen. Ik ging op onderzoek uit.

De resultaten:

Waar ik al snel achterkwam is dat thunderbolt een soort doorontwikkeling is van de Display port  ontwikkeld door VESA die we kennen veelal van de Macs. En ook van de PCI express technologie die de standaard is voor insteekkaarten van Intel. Nu heeft Intel deze twee technologieën bij elkaar gestopt om zo de nieuwe standaard voor bestand- en AV-overdracht te kunnen maken.

 • Displayport in het kort: De displayport is een aansluiting die je terug ziet bij Macs. Dat ene kabeltje waar je allemaal verschillende adapters voor moet kopen om je DVI of VGA aan te sluiten aan je mac. De displayport zorgt ervoor dat 10,8 Gbit (1.250GB/s – 8 bit = 1 byte) per seconde aan data kan worden verplaatst. En dat betekend dat Audio en Video met een hoge bandbreedte zonder probleem op een scherm kan worden vertoond.
 • PCI Express Technologie: Deze technologie zorgt grofweg voor communicatie tussen verschillende onderdelen in je computer. Zodra je een USB of Firewire inplugt moet deze praten met de PCI Express om vervolgens een connectie te maken. 

Thunderbolt heeft allebei heeft beide technologieën gecombineerd waardoor de voordelen van beide kunnen worden gebruikt. Zo kan de Thunderbolt direct communiceren met data op je computer waardoor het  niet meer hoeft te communiceren met andere delen op je computer. Daarnaast gebruikt het de technologie van de Displayport die tot aan 10 Gbit (1.250GB/s) per seconde (twee kanten) aan data kan verplaatsen. Dit betekend dat zodra je 100 GB aan gedownloade films op jouw computer wilt zetten dit 80 seconden duurt, maar ook als je dan 100 GB aan andere films weer op je harddrive wilt zetten dit ook maar net iets langer als 1 minuut kost. Daarnaast kan je de port gebruiken om 6 apparaten aan te sluiten. En het is ook natuurlijk de aansluiting om de films die je aan het editen bent op je mooie scherm 32″ real-time te editen.

Onderstaand zie je een grafiek van Apple waarin je ziet wat de prestaties zijn van de meest gebruikte ports.

Maar betekend dit dan weer dat we nieuwe kabels moeten kopen om een beeldscherm te koppelen aan een mac of macbook pro? Nee, thunderbolt heeft ‘gelukkig’ dezelfde aansluiting als de mini-displayport die op de vorige mac’s de standaard waren. Deze mini-display port kabels kunnen gewoon worden ingeplugt en worden gebruikt. Feit blijft wel dat je dan niet gebruik kan maken van de immense snelheid. Maar hij is wel compatible. Daarnaast kunnen firewire kabels en usb kabels ook worden aangesloten met adapters.

De tablets, iPhones en MP3 spelers zullen waarschijnlijk niet gebruik maken van deze technologie. Dit is omdat er in 9/10 van deze gadgets geen PCI express zit waar Thunderbolt mee zou kunnen communiceren. Maar eindelijk zijn er nu een aantal partijen die bij elkaar zijn gekomen om een standaard te maken. Met ons allen verzinnen we duizenden verschillende kabels, aansluitingen en andere dingen. Net als de totale waanzin die zich afspeelt in de wereld van mobiele telefoon opladers, ziet het er uit dat dit drama eindelijk wel aan een eind lijkt te komen.

 • http://www.developr.nl Codekloppr

  “Dit betekend dat zodra je 100 GB aan gedownloade films op jouw computer wilt zetten dit 80 seconden duurt, maar ook als je dan 100 GB aan andere films weer op je harddrive wilt zetten dit ook maar net iets langer als 1 minuut kost. ”

  In dat geval zou ik eerst wachten op thunderbold SSD drives en dan nog betwijfel ik of je 10GB p/s gaat halen :) maargoed over 5 gb/sec klagen we ook niet

 • http://www.christophermarks.nl Christopher Marks

  Dat neemt niet weg dat dit sneller is dan welke andere aansluiting dan ook. Gezien dit de nieuwe standaard zal worden en AV en bestandsoverdracht doet kan ik als Video guy echt niet wachtten om hier mee te werken. 1,25 p/s vind ik helemaal niet zo slecht :P. Daarnaast is de huidige Thunderbolt gemaakt met koper draad maar zal in de toekomst optisch worden. :D

 • http://www.muromedia.nl/ Techturk

  Het heeft wel potentie denk ik, maar de hardeschijven moeten sowieso sneller worden. SSD is nu ook wel snel met lezen en heeft vooral invloed op kleine files. Grote files zal nog steeds een probleem zijn met de huidige technieken. Ben ook benieuwd wat het met USB3.0 gaat doen. Thunderbold klinkt iig veel vetter :D